Welkom op de MOV (Missie Ontwikkeling en Vrede) pagina van Oost- West- en Middelbeers

Door middel van dit Blog willen we U voorstellen aan onze Beerse Missionarissen en het een en ander vertellen over hun werkzaamheden. Bovendien is het een middel om U op de hoogte te houden van alle acties, die gevoerd worden om deze mensen financieel te steunen.

Activiteiten 2014:

Op donderdagmiddag 6 februari weer kienen voor de "Beerse Missionarissen" in de zaal van café-restaurant "De Zwaan" Hoogdijk 32, in Middelbeers. Aanvang 13.30 uur.

De Vastenactie zal dit jaar onze 3 projecten in Indonesië steunen. De informatieavond over de projecten is op maandag 10 maart om 19.30 uur in De Enck in Oirschot.

Op de tweede zondag in oktober (12 oktober), zal er weer een kleding/speelgoedmarkt gehouden worden in de zaal van café-restaurant "De Zwaan".


donderdag 27 augustus 2009

Project pater Sjef van Esch

Casa do Anciao

In Quixeramobim, waar de Oirschotse pater Sjef van Esch zo’n 40 jaar heeft gewerkt, staat een bejaardenhuis: Casa do Anciao: Santa Antonio du Padua.
Het huis is op 19 maart 1972 opgericht. Aanvankelijk is het in handen geweest van een paar leken die vonden dat de bejaarden, die van huis en haard verdreven werden, opgevangen moesten worden. Maar het ging zeer moeizaam, en de parochie, waar pater Sjef van Esch werkzaam was riep de hulp in van de bisschop. Deze op zijn beurt wilden zusters betrekken bij de ontwikkeling van het huis. De Dochters van Liefde (congregatie in Fortaleza) hadden genoeg omhanden en waren helaas niet beschikbaar. De bisschop heeft toen hulp over zee gezocht en liet uit Italië zusters over komen.
Nog altijd zorgen deze zusters voor het bejaardenhuis.
De bejaarden komen er omdat ze thuis niet meer welkom zijn. Vaak is er geen AOW meer voor de bejaarden en staan de mensen op straat. Het huis blijft in stand door giften (o.a. van de Vincentiusvereniging en giften van het volk), door een bijdrage van de gemeente (alleen voor licht en water) en voor de rest van de AOW van de weinigen die het in kunnen brengen. 13 Functionarissen (leken en een drietal zusters) zijn afhankelijk van deze bijdragen. Op dot moment verblijven er zo’n 32/ 33 bejaarden, voor méér is er geen plaats. Steeds kan er een nieuwe bewoner bij als er een bejaarde sterft.
In de loop van de afgelopen 37 jaar is er door begunstigers geld gekomen voor een waterput en een kapel.
De muren van het huis, als ook die van het washuis zijn aan betegeling toe, daar het vocht anders voor schimmel zorgt. Het gehele verouderde gebouw is aan onderhoud toe,
Er zijn amper rolstoelen aanwezig voor de meestal niet meer mobiele bejaarden, en rollaters zouden heel welkom zijn, omdat nu nog met een looprekje wordt voortbewogen.
Medicijnen moeten door de bewoners zelf worden betaald maar sommigen hebben daar totaal geen cent voor. Ook daarvoor zijn ze afhankelijk van giften.
Bedden zijn verouderd en waterbedmatrassen zouden een prima hulpmiddel zijn tegen doorliggen.
Het werkvolk, waaronder koks en tuinlieden, krijgen amper geld voor hun werkzaamheden, terwijl ze het zo goed zouden kunnen gebruiken.
Het bejaardenhuis is geholpen met steun om zoveel mogelijk bejaarden een laatste levensplekje te geven.
De verantwoordelijke voor het bejaardenhuis, tevens contact persoon (in het Portugees te benaderen) is Zr. Paola Saggiorato.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten