Welkom op de MOV (Missie Ontwikkeling en Vrede) pagina van Oost- West- en Middelbeers

Door middel van dit Blog willen we U voorstellen aan onze Beerse Missionarissen en het een en ander vertellen over hun werkzaamheden. Bovendien is het een middel om U op de hoogte te houden van alle acties, die gevoerd worden om deze mensen financieel te steunen.

Activiteiten 2014:

Op donderdagmiddag 6 februari weer kienen voor de "Beerse Missionarissen" in de zaal van café-restaurant "De Zwaan" Hoogdijk 32, in Middelbeers. Aanvang 13.30 uur.

De Vastenactie zal dit jaar onze 3 projecten in Indonesië steunen. De informatieavond over de projecten is op maandag 10 maart om 19.30 uur in De Enck in Oirschot.

Op de tweede zondag in oktober (12 oktober), zal er weer een kleding/speelgoedmarkt gehouden worden in de zaal van café-restaurant "De Zwaan".


donderdag 27 augustus 2009

Project pater Leo Muitjens

Farmacia Comunitaria

Vele jaren is Montfortaan pater Leo Muitjens op allerlei gebied bezig geweest in Sao Paulo, een miljoenenstad in Brazilië. Hij is ongeveer 10 jaar geleden naar Nederland vetrokken om er allerlei taken binnen de Montfortanen-gemeenschap in Oirschot te vervullen. Maar in 2005 vertrok hij toch weer naar het gebied, het land waaraan hij zijn hart aan verpand heeft: Brazilië. In de jaren dat hij daar weg was is er veel veranderd. De bevolking is verdubbeld in het gebied waar hij werkzaam was, en er zijn verschillende problemen bijgekomen.
Zo is bijvoorbeeld een zeer groot probleem het feit dat er zeer veel arme mensen geen medicijnen of medische hulpmiddelen kunnen kopen. De medische zorg voor (fonds) patiënten is ronduit slecht, de behandeling in eerste hulpdiensten is ver onder de maat en er zijn lange rijen wachtende patiënten. Daar komt nog bij dat medicijnen en hulpmiddelen buiten het ziekenfondspakket vallen, en als je geen geld hebt… De armen tot zeer armen (80 % van de bevolking in Sao Paulo; 140.000 mensen in het stadsgedeelte waar pater Muitjens werkt) kunnen nu eenmaal niet de kosten voor ziekenhuizen, medische hulp en medicijnen betalen.
Pater Leo Muitjens heeft met behulp van zijn congregatie een apotheekpost ingericht waar mensen medicijnen en hulpmiddelen kunnen krijgen. Dit is een apotheek, waar men op recept van de dokter gratis medicijnen kan afhalen. De medicijnen kunnen gratis verstrekt worden, omdat ze regelmatig medicijnen krijgen die gebruikt werden door mensen die zijn komen te overlijden of omdat ze deze niet meer nodig hebben, omdat ze beter geworden zijn. Ook komen er medicijnen binnen van de Vincentiusvereniging uit de stad en van ziekenhuizen. Zij kunnen er veel mensen mee helpen. Alles gaat met onbetaalde krachten.

Daarnaast proberen ze mensen aan rolstoelen en hulpmiddelen te helpen om zich te kunnen blijven bewegen. Soms krijgen ze een rolstoel cadeau omdat de eigenaar ervan gestorven is of een revalidatie heeft afgesloten met goed gevolg. De vraag naar dit soort hulpmiddelen is vele malen groter dan het aanbod dat ze hebben. Wij zouden de “apotheek” een grote dienst bewijzen, als we deze aan rolstoelen en andere hulpmiddelen zouden kunnen helpen. Het gaat veelal om revaliderende mensen.
Een rolstoel kost 220 real, dat is ongeveer 100 euro. Het gaat dus niet over een elektrisch aangedreven wagentje, zoals men die overal in Nederland ziet ……Dat is voor de armen van Sao Paulo een niet te betalen luxe. Een “badrolstoel”, waarmee men onder de douche kan kost 120 real. Een stel houten krukken kost 50 real. Een stok met 4 steunpunten kost 60 real.

Maar men heeft ook behoefte aan eenvoudige medische apparatuur zoals b.v. bloeddrukmeters etc.

Hoewel de medicijnen gratis worden verschaft wil men de medische hulpmiddelen uitlenen tegen een kleine vergoeding van 10 real per maand (zowat 4 euro) voor wie het kunnen betalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten